Clovers End en Highland Sell-Outs op Magisch Samhain 2017

Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober, maar aangezien de Kelten een maankalender gebruikten loopt deze niet helemaal gelijk met de meer gebruikelijke lunisolaire kalender en varieert de absolute dag dus in deze laatste kalender. Men vierde de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element was het vreugdevuur.
Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. “De Kelten rekenen in nachten en in winters” schreef Julius Caesar.
Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang en hun winter startte met Samhain, het begin van een nieuw jaar.
Volgens de diverse mythen kwamen in deze nacht de werelden van de goden en van het materiële bestaan het dichtst bij elkaar, zodat een overgang tussen beide dan gemakkelijk mogelijk was.
Het gebruik van Halloween, dat is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten, zou hieraan herinneren. De Cailleach die van aanvankelijke moedergodin tot vruchtbaarheidsgodin werd, keerde volgens een legende met Samhain terug om als koningin van de winter te heersen.
Later degradeerde deze figuur tot een kol of heks.

Binnen deze context speelde Clovers End en The Highland Sell-Outs dit weekend in Bourtange.
Helaas werd door de storm de tweede dag geannuleerd.. Rondvliegende tentonderdelen zijn niet echt veilig voor het publiek en het podium was aan de zijkanten zwaar beschadigd.

Gelukkig hebben we nog wat foto’s van de zaterdag dat zeker in de avond een bijzonder feestje was.
Zeker als het publiek echt met de neus boven op de band staat….

 

 

 


Reacties zijn gesloten.